Kuglepenne, bykort og stakkevis af post-it-notes ligger klar på fem gruppeborde, og kaffen er indenfor rækkevidde. Snart møder de første borgere fra Holme-Højbjerg-Skåde op, og inden længe er bordene fyldt med godt 20 lokale ildsjæle, som er inviteret til aftenens workshop. Her er formålet at spille indbrudstyvene skakmat med et hav af gode idéer, der skal gøre det svært for tyvene at begå indbrud.

Aftenens workshop på Diakonhøjskolen er den første ud af fire workshops, der hver især afholdes i fire fællesrådsområder i Aarhus Kommune. De fire områder udgør en stor del af de begåede indbrud i Aarhus Kommune.

Kaffen er skænket og Jane Kallestrup fra Aarhus Kommune lægger ud med at præsentere de fremmødte for lokale indbrudsstatistikker. Selvom det viser sig, at 55% aldrig har været udsat for indbrud, er der alligevel løftede øjenbryn rundt om bordene, da grafen viser, at netop Holme-Højbjerg-Skåde stikker ud som særligt indbrudsramt. Sikringsekspert Jørn Juhl tager ordet og præsenterer deltagerne for fem gode råd, der forhindrer indbrud, og til sidst fortæller politiassistent Tim Johansen, hvordan politiet arbejder med indbrudsforebyggelse.

”Jeg tror, at nabohjælp betyder utrolig meget. Det skal vi have mere fokus på."
Borger fra Højbjerg

Dernæst er det de lokale borgeres tur. Rundt om bordene diskuterer de, hvad man kan igangsætte af nye tiltag mod indbrud. ”Jeg tror, at nabohjælp betyder utrolig meget. Det skal vi have mere fokus på,” siger én. ”Jeg tror, at vi skal have en superbruger i indbrudsforebyggelse i hvert lokalområde, der kan inspirere de andre i nærområdet,” siger en anden.

En halv times tid, gode idéer og mange indbruds-anekdoter senere er der fælles opsamling, og Aarhus Kommune får travlt med at nedfælde de mange idéer fra deltagerne.

Da aftenen er nået til ende, fortæller Søren Pedersen, en af deltagerne, på vej ud, at han har fået mange gode idéer i købet af aftenen. ”For eksempel hvor vigtigt det er at låse dørene indefra og på den måde gøre det besværligt for tyven. Den var ny,” siger han.

"Det var interessant at se, at selvom der sker mange indbrud i vores område, så føler folk sig ganske trygge.”
Solveig Eden, borger fra Højbjerg

Solveig Eden, en anden deltager, er enig: ”Der er jo åbenbart masser af indbrud, så det har været rigtig godt både at give og få nye, gode idéer. Det var også interessant at se, at selvom der sker mange indbrud i vores område, så føler folk sig ganske trygge.”

Bo Trygt

Bag Bo trygt står Trygfonden og Realdania sammen med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR). De fire parter har forskellige ekspertiser og erfaringer omkring indbruds-problematikken og kan derfor supplere hinanden nyttigt.

Læs mere om Bo trygt her.

Forebyggelsen af indbrud i Aarhus Kommune starter i fire lokalområder

I Aarhus Kommune har vi indgået partnerskab med Bo trygt, fordi vi ønsker at gøre en særlig indsats for at sænke antallet af indbrud.

Som det første led i processen har vi udvalgt fire lokalområder i Aarhus Kommune, som udgør vores særlige fokus i forbindelse med forebyggelsen af indbrud.

De fire områder er Viby, Vejlby-Risskov, Tilst-True-Skjoldhøj og Holme-Højbjerg-Skåde.