Se, hvor mange der er tilmeldt nabohjælp i dit lokalområde:

Antal tilmeldte til nabohjælp er opgjort pr. 6. juni 2018.

Mød Keld Højgaard og hør om hans erfaringer med nabohjælp i Viby J.

Af Jannik Stanley Nielsen

Nærhed, godt medborgerskab og omsorg for hinanden. Det er en helt naturlig del af hverdagen for beboerne på Reventlowsvej i Viby. En af dem er Keld Højgaard. Vi mødte ham til et informationsmøde i Viby, hvor lokale beboere kunne få meget mere at vide om sikkerhed, tryghed og nabohjælp, som kan hjælpe med at holde tyveknægte væk.

”Det handler dybest set om omsorg for hinanden. At vi interesserer os for hinanden”. Keld Højgaard sidder roligt og reflekterer over hvad det er, som fungerer så godt for beboerne på Reventlowsvej. Hans milde øjne glider lidt rundt i lokalet, mens han leder efter de næste ord. Der går ikke længe. Keld Højgaard mener, hvad han siger – det er nemlig en hjertesag for ham at passe godt på hinanden og dyrke det lokale fællesskab.

Tæt på hinanden

”Vi går meget op i at være en del af hinandens liv. Spørge ind til, hvordan det går med børnene, helbredet, job og så videre. Og vi ser hinanden meget på vejen. Hver fredag mødes vi til en øl og måske en pizza, hvor vi lige vender ugen, og her kommer det så helt naturligt op, om vi lige skal holde øje med hinandens huse, eller gøre andre ting for hinanden. Og så aftaler vi stille og roligt tingene der, for eksempel omkring nabohjælp mod indbrud. Vi tømmer hinandens postkasser, laver hjulspor i indkørslen, fylder affald i skraldespandene, tænder og slukker lyset – og flere andre ting, også udover nabohjælp. På den måde passer vi på hinanden herude”, forklarer Keld Højgaard, som selv har oplevet at få indbrud i sit hus.

Hurtig reaktion

Familien var på bilferie i Sydfrankrig, men blev pludselig ringet op af deres nærmeste nabo, som overbragte den kedelige besked, om at nogen havde trængt ind. Naboen blev i huset og holdt øje, mens familien Højgaard trykkede speederen i bund og vendte bilen mod Danmark. Mens naboen holdt vagt, kredsede en gruppe unge drenge omkring huset, men de flygtede da de fik øje på familien Højgaards nabo. På den måde forhindrede naboen endnu et indbrud, vurderer Keld Højgaard. Da de nåede hjem næste dag, blev de mødt af et træls syn. ”De havde øvet groft hærværk på gulvene og smadret vores ruder. Og jeg var endda lige blevet færdig med min stue. Heldigvis havde de ikke nået at stjæle andet end par kasser sodavand fra kælderen, men den slags oplevelser sætter sig alligevel på sjælen. Man bliver så vred”!, siger Keld Højgaard, mens han læner sig insisterende ind over bordet.

Er ikke bange

Oplevelsen ligger et par år tilbage, og Keld Højgaard har siden sat kamera op, fået nye stærke låse og overvejer at bruge DNA-sikring af sit hjem. Grundlæggende er han dog ikke mere bange nu end tidligere, på trods af, at Viby lige nu er den mest indbrudsplagede bydel i Østjyllands politikreds.

”Vi lever ikke i frygt. Vi lever i tillid og åbenhed, og vi er fortsat rigtig gode til at passe på hinanden. Jeg har tillid til vores naboskab og politiet, og så længe vi bakker op om hinanden, skal det nok gå”, siger Keld Højgaard.

Naboskab er også medborgerskab

Informationsmødet, hvor vi mødte Keld, foregik på Erhvervsakademiet i Viby. Mødet er en del af et bredt samarbejde i Aarhus, hvor borgere og kommune arbejder tæt sammen om at udvikle byen. Det sker blandt andet gennem en ny medborgerskabspolitik, som er på vej, og et helt nyt udvalg: Medborgerskabsudvalget. Det kan du læse meget mere om på medborgerskabiaarhus.dk, på facebook.com/medaarhus #medaarhus

Se billedreportage fra mødet i Viby