1. Tal med dit barn om, hvordan man skriver til andre, hvordan man kommenterer andres opdateringer, og hvordan det er nemmere at misforstå hinanden i en besked, end hvis man stod over for hinanden.

  2. Tal om, hvordan man er en god ven både i den fysiske verden og på sociale medier.

  3. Tal om forskellen på en privat og en offentlig profil.

  4. Tal om, hvilke billeder man kan bruge som profilbillede, hvilke billeder man har lyst til at dele, hvem der kan se billederne og hvilke sammenhænge, de kan komme til at indgå i. Overvej også hvilke billeder af dit barn, som du selv deler på sociale medier, og hvad dit barn synes om det.

  5. Tal om, at man ikke deler billeder af andre uden at have fået lov af vedkommende.

  6. Tal om, hvordan man kan løse de konflikter, som kan opstå på sociale medier.

  7. Tal om, hvilke oplysninger, man ikke deler på sociale profiler - for eksempel ens fulde navn og adresse eller koden til profiler på sociale medier.

  8. Tal om, at dit barn skal gå til dig eller en anden voksen, som dit barn har tillid til, hvis barnet oplever noget ubehageligt eller grænseoverskridende på nettet

  9. Forklar dit barn, at hun/han altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder og lad dit barn opleve dig som en god og tryg samtalepartner - også hvis dit barn er kommet til at gøre noget, som hun/han har fortrudt. Fortæl eksempelvis, at man sagtens kan komme til at begå fejl eller gøre noget, man bagefter godt ved er dumt, og hvis det sker, så vil I gerne hjælpe.

  10. Undersøg, hvilke officielle retningslinjer, der er for aldersgrænser på det sociale medie, som dit barn gerne vil have en profil på. Hvis I vælger ikke at følge de officielle retningslinjer, så overvej hvilke retningslinjer dit barn skal have for at være der - fx at man kun er venner med nogen, som man kender, at man skal have en lukket profil, og understreg at man skal beskytte sin kode. Fortæl også, at man ikke må dele følsomme oplysninger som koder, cpr nummer, telefon og adresse til nogen, man møder på nettet.

 

(Kilde: Sex & Samfund)